Translate:
Duitstalig  English  Frensh  Japanese
QRcanvas kwasten

Wat is een QR-code?

Wordcloud QR code

Quick Response

QR staat voor "Quick Response" wat "snel antwoord" betekend. Een QR-code kan u met één druk op de knop doorverwijzen naar een website, visitekaartje(vCards), agendapunt of tekst. Dit werkt doormiddel van een scan die via de camera, van bijvoorbeeld uw mobile telefoon, de blokjes uit de code registreert en omzet naar informatie. Er worden inmiddels vele gratis apps voor uw telefoon aangeboden die u kunt gebruiken voor het scannen van de QR-codes. Voor het maken van een werkende QR-code zijn er vele aanbieders die online een gratis QR-code genereren.

Functionaliteit en toepassing

U bent vast wel eens een QR code tegengekomen op straat, in een magazine, op de beurs of bij een evenement. Het voordeel van een QR-code komt hier optimaal ten goede. Met één scan heeft u direct toegang tot de beschikbare informatie. Er is geen pen en papier voor nodig en u hoeft geen lange omslachtige website adressen over te typen. Meestal geeft de app die u hiervoor gebruikt de mogelijkheid om gescande informatie later weer op te roepen. Hierdoor verzamelt u automatisch een lijst met favorieten. QR-codes worden ook veel gebruikt bij e-tickets waarmee u toegang krijgt op vertoon van een zelf afgedrukte QR-code.

Prikkel en nodig uit

Er worden ook QR-codes op websites aangeboden. De reden is soms niet helemaal duidelijk omdat een website ook de mogelijkheid geeft om met één druk op de muisknop toegang te verlenen aan websites of bestanden. Een knop is dus sneller en logischer. Een QR-code is in dit geval omslachtig om als toepassing te gebruiken en schiet hier haar doel voorbij. Er zijn wel uitzonderingen waarbij QR-codes een andere functionaliteit hebben. Namelijk die van de prikkel die iemand krijgt wanneer u via een QR-code de nieuwsgierigheid wekt en iemand uitnodigt te ontdekken welke informatie er achter de QR-code verscholen zit. Deze benadering heeft veel weg van een speurtocht met een speels element.

Om iemand zover te krijgen uw QR-code te scannen moet het uitnodigend en aantrekkelijk worden gepresenteerd. In de huidige toepassingen wordt hiermee vooral de informatie rondom de QR-code bedoelt. Zo vindt u bijvoorbeeld een QR-code onderin een advertentie van een magazine zodat u direct toegang krijgt tot meer informatie. Dit wordt al veel toegepast en heeft bewezen dat deze toepassing van een QR-code zeer effectief kan zijn.
STW QR-code ontwerp

QR-code, de nieuwe benadering

Een QR-code kan ook zelf worden vormgegeven. Een leuke en opvallende manier om een QR-code te presenteren. De QR-code valt extra op wanneer er wordt afgestapt van de standaard zwart-wit blokjes. De standaard QR-code heeft meer weg van de zwart-witte streepjescode. Het programma dat de code scant kan ook overweg met kleuren en afwijkende vormen. Blokjes kunnen ineens rood en rond worden, patronen kunnen in kleurcombinaties van een huisstijl of thema worden gescand. Er is veel meer dan zwart-wit alleen! Naast de kleuren zijn er ook mogelijkheden om de vormen van de blokjes aan te passen. Pixels kunnen rond zijn of een andere vorm hebben. Zolang de scanner maar weet waar de blokjes zich bevinden en het contrast hoog genoeg is om de blokjes onderling te kunnen onderscheiden. Deze creatieve marges bieden tal van mogelijkheden om een QR-code opvallend en mooi te maken. Met een unieke QR-code nodigt u iemand sneller uit om te ontdekken welke informatie er achter de code verstopt zit.

Oorsprong

De QR-code komt oorspronklijk uit de auto-industrie en is steeds populairder aan het worden voor andere toepassingen. Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso, heeft op verzoek van autobedrijf Toyota de QR-code ontwikkeld. Dit om auto onderdelen te voorzien van een kleine productcode die snel uitgelezen kunnen worden met een camera. De QR-code techniek die hieruit ontstond werd al snel overgenomen door de mobiele telefoon. Doordat veel toestellen al waren voorzien van een camera was werd de QR-code voor iedereen toegankelijk en nu, dankzij de toenemende populariteit van de smartphone waarop je zelf apps kan downloaden, groeit het gebruik van de QR-code alleen maar harder.